על השיטה

חוויית הכאב מערבת תחושות, מחשבות ורגשות, שיחד מבנים את הכאב במוח ובהכרה. השיטה לריפוי בתנועה מתמקדת בזיהוי מקורות הכאב וטיפול בכל שלושת המרכיבים האלה: הפיזיים-תחושתיים, המחשבתיים והרגשיים.

 

רגישות לאיום

כאב הוא אות סכנה המופיע בתגובה לאיום נתפס.

Group 5
תחושה

התאור הפיזי של חווית הכאב – דוקר, לוחץ, בוער, חד, עמום וכד׳

מחשבה

המחשבות והאמונות הקשורות לתחושה – משהו לא תקין בגוף, נגרם נזק לגוף  וכד׳

רגש

המשמעות הניתנת לתחושה – מפחיד, מכעיס, מתסכל וכד׳

השיטה מבוססת על ידע עדכני במדעי הכאב וחקר המוח. המחקר בתחומים אלה מתקף ומרחיב את תורתו של ד״ר ג׳ון סארנו, לפיו החלק החשוב ביותר בתהליך הריפוי מכאב כרוני הוא התגברות על פחד מתנועה וחזרה לפעילות גופנית סדירה.
לתנועה יש השפעה מכרעת על מכלול הגורמים המבנים כאב, וחשיפה הדרגתית לפעילות גופנית משחקת תפקיד מפתח בתהליך הריפוי וההחלמה.
שיטת Fearless Movement משלבת טכניקות תנועה שונות בתוכנית מותאמת אישית המביאה לשינויים בגוף, ולא פחות מכך במוח, הדרושים לריפוי הכאב ולשימור בריאות.
התמדה בתוכנית תוביל לשחרור מהכאבים ולהחלפת חוויית הכאב עם חוויית ביטחון בגוף. השפעות מערכתיות של התהליך כוללות בניית יכולות פיזיולוגיות באזורי הכאב ובגוף כולו, שחרור מתחים, איזון מערכת העצבים, פיתוח סבילות וסיבולת חושית-מוטורית, והנאה מתנועה חופשית.

תחושה

החוויה החושית בכאב מתייחסת לתחושות הגופניות באיבר כאוב אחד או יותר. בכאב כרוני ובכאבים חוזרים, תחושות אלה יכולות להשתנות בעוצמתן, באופיים ואפילו במיקומם בגוף.
אף שתנועה חיונית לריפוי כאב כרוני, הסובלים מכאב מתקשים לחזור לפעילות גופנית או להתחיל בה בכוחות עצמם. הימנעות זו מובנת, שהרי הסובלים מכאב חשים מוגבלים ומוחלשים ואולי יותר מכל – הם מפחדים מתנועה. ההימנעות מתנועה מובילה בתורה להיחלשות מערכת השריר-שלד ולאקטיבציה של מנגנוני פיצוי שעלולים להגביר ולהוסיף תסמינים. כאב מתמשך עלול להוביל להתנהגות ביומכנית לקויה המגרה דלקות.

  • איך נעבוד עם תחושות?

    תנועה היא לא רק בטוחה עבור רוב הא.נשים הסובלים מכאבים מתמשכים, אלא גם מביאה להקלה בתחושות הכאב בטווח קצר וארוך.

    שיטת fearless movement לאימון הגוף דרך תנועה מותאמת מסייעת להתגבר על הפחד מתנועה ולבנות שגרת פעילות פיזית, המהווה נדבך חיוני בתהליך הריפוי.
    כאב כרוני קשור במסלולים עצביים נלמדים במוח ולאו דווקא לנזק בריקמה. במסלול העצבי הנלמד הכאב מתנהג כתגובה מותנת: כשתנועה או מנח (כמו ישיבה ממושכת) מעוררים או מגבירים את הכאב כל פעם מחדש. שיטת fearless movement פועלת לפרק את ההתניות שבין הכאב לתנועה. האימון תומך בביצוע חוזר של תנועה בהקשרים משתנים המסייעים לרופף את ההתניה. דרך חשיפה הדרגתית, מותאמת אישית ובטוחה – מתפתחת סבילות תחושתית לתנועה. כאשר נכחדת ההתניה, הכאב המקושר לתנועה יחלוף… ישכך ויעלם.
    כאב כרוני קשור בהחזקה של מתחים בגוף (כמו שרירים בכווץ יתר או co-contraction ) המלמדים על שימוש בתבניות ביומכניות לקויות, ומעידים על מערכת עצבית מרוגשת. השיטה מכוונת לשחרור מתחים דרך פריקה, הרפיה , החזרת איזון שרירי וארגון מחדש של תבניות תנועה ויציבה.

מחשבה

כשהמוח מאמין שהגוף פגוע, הוא מגיב בכאב. לכן, כאב קשור קשר הדוק בתפיסה שלנו לגבי הגורמים לו (למשל: כואב לי כי איבר בגוף שלי פגוע), ועוצמת הכאב מושפעת מהפרשנות שאנחנו נותנים לו (למשל: הפגיעה חמורה ואין לה פתרון ודאי).
כאב הוא מנגנון הגנה – אפשר לחשוב על מערכת הכאב כמערכת אזעקה המתריעה על נזק או פציעה פוטנציאליים. מערכת זו מסייעת לנו להימנע מפציעה נוספת ומקדמת ריפוי בכך שמאותתת לנו לטפל באיבר שנפגע. כאב כרוני מתפתח כתוצאה ממערכת אזעקה שיצאה מאיזון. לרוב, כאב כרוני אינו תוצאה ישירה של נזק מתמשך לרקמות, אלא של רגישות יתר במערכת העצבים המגבירה ומאריכה את אותות הכאב. המוח מפרש את האותות כאיום ממשי על הגוף אף שמדובר באזעקת שווא – כמו גלאי עשן שהשתבש ומתריע שהבית עומד להישרף, כשבעצם זה רק חתיכה של טוסט…

  • איך נעבוד עם מחשבות?

    הואיל והמקור של רוב הכאבים הכרוניים הוא נוירו-פלסטי , הם ניתנים לריפוי! ידע מדעי עדכני – על תפקיד המוח ומערכת העצבים בהבניית כאב, בהתלקחות כאב, ובהפיכתו לכרוני – הוא הבסיס לשינוי המחשבתי הדרוש לריפוי. לעצם ההיכרות עם ידע מדעי זה יש כוח ריפוי מוכח, ולכן לימודו משולב בתהליך הטיפול והאימון.
    היבט נוסף של העבודה המחשבתית-תודעתית המשולבת בשיטת הריפוי מתייחס להורדת ערך האיום שהמוח מקשר עם כאב. דרך תרגול תנועה סומטית מתאפשרת הכרה חדשה של תחושות הגוף ושינוי במשמעות הניתנת לחוויה החושית בתנועה ובמנוחה. מימד זה בתהליך יוצר שינוי בתקשורת התודעה והגוף ומחווט מחדש מסלולים עצביים המקבעים כאב.

    היבט שלישי קשור בחיזוק האמונה שלנו בעמידות הגוף. בשונה מגוף מכני, הגוף הביולוגי הוא אנטי שביר: כשמופעל עליו עומס מתאים, לא רק שהוא אינו נחלש או נשבר, אלא שהוא מתחזק. אימון גופני מותאם מספק עדות לאנטי-שבירות של הגוף ולאמונה שהגוף עמיד ולא מאוים מכל תחושה לא נוחה.

רגש

פחד יכול לגרום לכאב והפחד מכאב משאיר את הכאב בחיים.
כאבים כרוניים וכאבים חוזרים קשורים במתחים. חוויות רגשיות נצרבות בגוף הפיזי, והגוף משתתף במאמצי ההתמודדות שלנו עם המתחים בחיינו. כשהעומס ״עולה על גדותיו״ – חורג מגבולות החוסן של הנפש – המוח יכול להמיר מתח רגשי במתח גופני, הנחווה ככאב פיזי.
דאגות, לחצים, ביקורת – מעוררים רגשות מאיימים המשחקים תפקיד מפתח בהתפתחות של כאבים כרוניים וכאבים חוזרים. וכשמתפתח כאב כרוני, לעיתים רבות נברא גם פחד חדש: הפחד מהכאב, שבעצמו מתדלק ומשמר את הכאב. וכך נוצר מעגל אכזר.

  • איך נעבוד עם רגשות?

    לכל רגש שנחווה יש ביטוי תחושתי בגוף. לכן, הכרה ועיבוד רגשי דרושים לריפוי הכאב. שיטת הריפוי כוללת אבחון רגשות המעורבים בחוויית הכאב דרך בחינת אזורי הכאב, דינמיקות ההתלקחות שלו, ונסיבות החיים הרלוונטיות להתפתחות הכאב או לחזרתו. שחרור רגשי הנחוץ לשחרור הכאב הפיזי ושבירת מעגל הכאב-פחד מתאפשר דרך תרגול סומטי — פיתוח היכולת להרגיש רגשות בגוף, ופיתוח סבילות לביטוי התחושתי של רגשות בגוף הפיזי.